Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

- - > RAN-PLAN espanjanvesikoirat < - -

 

Kiinnostuin espanjanvesikoirista keväällä 2004 ja samoihin aikoihin aloinkin etsimään itselleni sopivaa pentua. Halusin terveen ja tervepäisen - sosiaalisen - perron, joka soveltuu harrastuskoiraksi. Rodun taso oli hyvin vaihteleva, mutta suureksi onnekseni voin näin pitkänkin ajan kuluttua vielä todeta, että sain mahtavan perron - ja paljon enemmän - mitä uskalsin toivoa. Sain perheenjäsenen, ystävän, harrastuskoiran ja kantanartun. Yhtä kivoja ja terveitä koiria haluaisin omistaa vielä useita lisää ja siitä se ajatus sitten lähti..

 

kantanarttu, FI MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA EE VMVA LT VMVA LV VMVA BALT VMVA LTVV-15 BH Concurrido Pintada "Piitu", synt. 19.5.2004 - k. 15.11.2015


Olen kasvattanut espanjanvesikoiria pienimuotoisesti kennelnimellä Ran-Plan vuodesta 2007 lähtien. Haluan omalla kasvatustyölläni vaikuttaa rodun positiiviseen kehitykseen niin luonteen, kuin terveydenkin osalta. Tavoittelen kasvatustyössäni luonneominaisuuksiltaan avointa ja tasapainoista espanjanvesikoiraa, jolla on erinomainen yleisterveys ja joka on ulkomuodoltaan tarkoituksenmukainen. Luonne ja terveys ovat aina etusijalla jokaista pentuetta suunnitellessani. "Kauneus" ei siis ohjaa jalostusvalintojani, vaan haen kokonaisuutta. Jokainen tekemäni pentue on sellainen, josta olen itsekin valmis ottamaan kotiini pennun kasvamaan. En siis tee ns. "välipentueita". 

 

Minun ihannaperroni on luonteeltaan tasapainoinen, iloinen, vilkas, ulospäinsuuntautunut, helposti motivoitavissa oleva, omistajaansa voimakkaasti kiintyvä koira, joka nauttii yhteisestä tekemisestä. Terveen rakenteensa ja nopeutensa ansiosta se on fyysisesti erittäin kestävä ja väsymätön. Espanjanvesikoira on juuriltaan työkoira (paimen- ja metsästyskoira sekä kalastajan apuri), joka soveltuu myös harrastuskoiraksi. Espanjanvesikoira on onnellisimmillaan silloin, kun se saa suorittaa sille annettuja tehtäviä yhteistyössä omistajansa kanssa ja pidän tätä rotua ns. moniosaajana. 

 

Ulkomuodoltaan ihanneperroni on urheilullinen, kompakti ja terverakenteinen. Minulle uros on ihannetilanteessa selvästi uros ja vastaavasti narttu on selvästi narttu. Ihanneperrollani on vahva ja terve selkälinja, se on varmaraajainen edestä ja takaa, ja sen on helppo liikkua: kävellä, ravata ja juosta. Ihanneperrollani ei ole värikriteeriä, mutta sillä on rodunomainen turkki, joka tekee pitkäksi kasvaessaan nyörejä.

 

Jalostukseen käyttämieni koirien luonteen ja terveyden suhteen olen tarkka ja käytän jalostukseen vain terveitä, sosiaalisia ja tekemisenhaluisia - eli rodunomaisia - yksilöitä. Jalostusnarttuni ovat hyvin pitkälti "samasta puusta veistettyjä" mitä luonteeseen tulee. Merkittävimmät narttujeni väliset erot ovat aktiivisuustasossa, kovuudessa/ pehmeydessä ja elämänkokemuksissa: osan kanssa harrastetaan aktiivisesti ja osa on kotikoirina. Jätän kotiini lupaavia narttuja omien resurssieni puitteissa ja lisäksi sijoitan lupaavia pentuja. Sijoituspäätökseeni ei koskaan vaikuta pennun väri, vaan sen luonneominaisuudet.  Luonteenvahvuudet on nähtävissä jo muutaman viikon ikäisissä pennuissa - usein jo paljon aikaisemmin. Minulle näitä vahvuuksia ovat mm. rohkeus, avoimuus, sopeutumiskyky, ahneus, palautumiskyky ja kiinnostus ihmistä kohtaan. Jalostusnartun on siis oltava kokonaisuudessaan korkeatasoinen, jotta teen pennutuspäätöksen ja sen on oltava korkeatasoinen jo - ja ennenkaikkea - pentuna.

 


Kaikki jalostukseen käyttämäni urokset ovat rotunsa erinomaisia edustajia. Uroksen on kompensoitava narttua, mutta sillä on oltava myös tietyt samat vahvuudet, kuin nartulla. Rodussa on sukuja, joita en tule koskaan käyttämään jalostukseen niiden luonne- ja/tai terveysriskien takia. Tämä on karsintaa, jota jalostus mielestäni hyvin pitkälti muutenkin on.  Teen paljon ja jatkuvasti taustatöitä pysyäkseni kartalla vaihtoehdoista ja rodun tilanteesta Suomessa ja ulkomailla. Mielestäni kasvattajan on ehdottomasti tunnettava käyttämiensä koirien sukutaulut (vahvuudet ja riskit) ja oltava tietoinen luonteista ja ennen kaikkea tunnettava luonteen eri osa-alueet.  Pentueen vanhempien luonteet ovat yksi asia, mutta ne eivät vielä riitä, kun tavoitteena on saada aikaan hyviä ja tasalaatuisia pentueita. Usein tiedän jo hyvin aikaisessa vaiheessa mistä uroksista olen kiinnostunut ja kysyn niitä jalostukseen varhain. Sen hetkisten narttujeni ominaisuudet kertovat minulle, että kenelle kukakin uros mielestäni parhaiten sopii. 


Jokainen jalostukseen käyttämäni koira on perusterve ja terveystutkittu (vähintään: lonkat, kyynärät, silmät, kilpirauhastutkimukset ja mahdolliset geenitestit).

 

Pentujen hoito


Jokainen pentue syntyy ja elää luovutukseen asti kotonani. Pennut elävät virikkeellisessä kasvuympäristössä ja totutan niitä runsaasti uusiin asioihin (ihmiset, koirat, äänet, alustat, ulkoilu jne.). Kasvattini on valmis lähtemään uuteen kotiinsa Suomen Kennelliiton sääntöjen mukaan eli 7 viikon ikäisenä. Luovutan pennut rekisteröityinä, mikrosirulla tunnistusmerkittyinä, madotettuina ja eläinlääkärin tarkistamina. Jokainen pentu saa mukaansa kirjalliset hoito-ohjeet ja muuta tarpeellista (omaa tuttua ruokaa, lelu, pureskeltavaa jne.). Vastuuni ja kiinnostukseni ei lopu pennun lähdettyä uuteen kotiin. Olen mielelläni mukana kasvattini elämässä jatkossakin ja autan koulutus- ja vastaavissa kysymyksissä. Olen kasvatinomistajieni tavoitettavissa puhelimitse 24/7.

 

Mitä odotan Sinulta mahdollisena pennunostajana?


Olen helpoiten ja nopeiten tavoitettavissa puhelimitse. Jos kuitenkin päätät ottaa yhteyttä sähköpostitse, niin kerrothan taustatietoja itsestäsi/ perheestäsi, aikaisemman mahdollisen koirakokemuksesi, missä asut, oletko hankkimassa uros- vai narttupentua, tuleeko pentu harrastus- vai kotikoiraksi jne. Toivon, että luet kotisivuni etukäteen, koska moni vastaus usein esitettyihin kysymyksiin on luettavissa sivuiltani. En vastaa tekstiviestikyselyihin, enkä sähköpostitse lähetettyihin soittopyyntöihin. 


Huom! Mikäli haluat tietyn värisen pennun tiettynä ajankohtana, en ole kasvattaja, jota etsit. Samaten jos koet ongelmalliseksi esim. välimatkan takia tulla näyttäytymään, niin suosittelen etsimään muita vaihtoehtoja muualta. 


Myyn kasvattini aktiivisille ihmisille, jotka haluavat perheenjäsenekseen vilkkaan koiran. Uuden omistajan tulee tiedostaa rodun alkuperä ja aktiivisuustaso. Espanjanvesikoira tarvitsee hyvän peruskasvatuksen, riittävästi rajoja ja rakkautta, sekä fyysisen rasituksen lisäksi myös älyllisiä haasteita pysyäkseen tyytyväisenä. Arvostan aikaisempaa koira- ja harrastuskokemusta niiden olematta kuitenkaan varsinainen ehto pennun myymiselle. Jokainen pentueeni on pitkän suunnittelun ja suuren työmäärän tulos. Minulle on kasvattajana siis hyvin tärkeää tietää, että pennut pääsevät hyviin ja rakastaviin koteihin.

Todennäköisesti ja toivottavasti odotat ostajana, että kannan kasvattajana vastuuni. Sitä samaa minä odotan sinulta pennunostajana! 

Mikäli olet kiinnostunut pennusta tai olet kiinnostunut tietämään jotain mihin et vielä saanut vastausta, niin ota rohkeasti yhteyttä. Mitä aikaisemmin olet liikkeellä, sitä parempi! Pennun sukulaisiin saa ja olisi suotavaakin tulla tutustumaan.  

 

© Sari Kangassalo 2017

 

 

©2019 kennel Ran-Plan Perro De Agua Español - suntuubi.com